Dossier: Corona

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Onze partners zetten zich dagelijks in voor vindbare, begrijpelijke en toepasbare informatie over preventie en zorg. Hier vind je informatie over het coronavirus die toegankelijk is voor iedereen.


Lees: Factsheet Hoe gezondheidsvaardig is Nederland? van partner Nivel.

 

Laatste update: mei 2021


 


Onderzoek: inclusieve coronapreventie  

Partner Nivel heeft onderzoek gedaan naar de begrijpelijkheid van de informatie en maatregelen rondom corona. In het rapport lees je uitdagingen die er zijn, maar ook oplossingen en aanbevelingen. 
Download de publicatie:  Inclusieve coronapreventie
Uitdagingen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
bij informatie en maatregelen in het kader van COVID-19


Toegankelijke informatie over vaccinatie 

Het is belangrijk dat informatie over vaccinatie en de verschillende vaccins vindbaar, begrijpelijk en toepasbaar is. Diverse partners hebben toegankelijke informatie ontwikkeld. 

Thuisarts.nl


Een pagina over Prikken tegen corona. Je leest hier bijvoorbeeld meer over de afweging om een prik te halen en toegankelijke informatie over bijwerkingen.

Pharos

 
Informatie over vaccins en vaccinatie tegen corona, beschikbaar in diverse talen: Nederlands | Arabisch | Chinees (traditioneel) | Chinees (vereenvoudigd) | Engels | Farsi | Frans | Papiaments | Pools | Somalisch | Spaans | Tigrinya | TurksTaal voor allemaal


In opdracht van Koraal, ontwikkelde Taal voor allemaal twee voorlichtingsboekjes. De boekjes zijn te vinden onder de namen: Vaccineren tegen corona - met foto's & Vaccineren tegen corona - met picto's. Je vindt deze in de bibliotheek op de website van Taal voor allemaal.

Stichting Digisterker: Uitleg afspraak coronaprik

Partner Stichting Digisterker ontwikkelde op verzoek van GGD GHOR Nederland een korte module met uitleg over het online maken van de prikafspraak. De uitleg is bedoeld voor burgers. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet door bibliotheken bij ondersteuning en uitleg.

Ga direct naar uitlegprikafspraak.nl

 

Stichting Kijksluiter: Kijksluiter over het COVID-19 vaccin

Hoe werkt het COVID-19 vaccin? Partner Stichting Kijksluiter maakte er een 'kijksluiter' over.

In deze kijksluiter krijg je uitleg over het corona vaccin.

Bekijk meer video's van Stichting Kijksluiter over het corona vaccin.Thuisarts.nl 

Thuisarts.nl biedt betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid. Bekijk bijvoorbeeld:

 

Begrijpelijke informatie over het coronavirus

Partner Pharos ontwikkelde samen met Taalambassadeurs van Stichting ABC een woordenlijst met 80 woorden en begrippen die in deze coronacrisis vaak worden gebruikt. Al deze woorden zijn getest. Ga naar: www.pharos.nl/coronavirus/corona-woordenlijst

Daarnaast zijn er diverse direct toepasbare materialen ontwikkeld. Bekijk het volledige overzicht met geteste materialen: 

 

Partner Stichting Lezen en Schrijven heeft corona-informatie en begrijpelijke taal gebundeld. Bekijk een samenvatting van beschikbare communicatiematerialen of bekijk het lesmateriaal voor laaggeletterden tijdens corona.

Partner Taal voor allemaal ontwikkelde een Coronaboekje voor Koraal. Hierin lees je wat het corona-virus en de regels. Het boekje wordt regelmatig geactualiseerd. Je vindt het boekje in de bibliotheek van Taal voor allemaal.

Partner GGD Gelderland Zuid maakte een overzicht voor onder andere anderstaligen, laaggeletterden en licht verstandelijk  beperkten (LVB).

Steffie 

Op corona.steffie.nl wordt stap voor stap met behulp van animaties uitleg gegeven over het Coronavirus.


Overige dossiers

In dit dossier richten we ons op het delen van materialen en kennis.
Misschien wil je zelf voorlichtingsmaterialen maken. Gebruik dan deze tips: 

 

Heb je een tip of toevoeging? Meld je aan voor onze besloten LinkedIn groep, hier kan je vragen stellen maar ook goede voorbeelden en kennis delen. Volg ons op Twitter en LinkedIn

Door samen te werken komen we verder. We delen zowel online en offline kennis. Lees meer over onze alliantie.
Heb je een vraag? Neem contact met ons. Wij helpen je graag verder. 

 

Bekijk meer

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

21 mei 2024 | Taalunie Heerlijk Duidelijkdag

Terugblik 2023 en vooruitzichten 2024