12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Categorie: Agenda

Meld je nu aan! Netwerkbijeenkomst Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verrijk je kennis en ontmoet partners op de aankomende netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden!

 


Op donderdag 12 september organiseren we de najaarseditie van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden Netwerkbijeenkomst. We beginnen de dag met een lunch en je kunt na het plenaire programma diverse workshops volgen. Op deze pagina vind je het volledige programma. 

 

Dit is een unieke kans om te leren, te netwerken en samen te werken aan het verbeteren van gezondheidsvaardigheden. Deelname is kosteloos. Mis het niet: meld je vandaag nog aan via deze link!

 

Praktische informatie

Datum Donderdag 12 september 2024
   
Tijd van 12:00 tot 17:30 uur
   
Locatie De Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam
   
Voor wie? Partners en andere organisaties die zich bezighouden met gezondheidsvaardigheden
   
Keynote TBA
   
Aanmelden Deelname is kosteloos. Aanmelden kan via deze aanmeldlink.

 

Tijden (in het kort)

12:00 uur: Inloop en lunch

13:00 uur: Opening, panelgesprek

14:00 uur: Workshopronde 1

15:00 uur: Pauze

15:30 uur: Workshopronde 2

16:30 uur: Borrel

 

Opening

Gezondheidsvaardigheden: wat valt er te verbeteren?

Om informatie over zorg en preventie te kunnen vinden, begrijpen, juist op waarde te schatten en toe te kunnen passen heb je diverse vaardigheden nodig. Daarbij wordt de zorg steeds digitaler. Eline Heemskerk gaat in gesprek met mensen die werken aan oplossingen! Want wat kun je allemaal leren in de bibliotheek? En wie leert er in de bibliotheek? Kun je eigenlijk wel spreken over ‘digibeten’?

De deelnemers aan dit panelgesprek maken we binnenkort bekend.

 

In ieder geval te gast: Victor Zuydweg

 

Victor is initiatiefnemer van en programmamanager bij Gebruiker Centraal. Hij werkt aan het centraal zetten van de mens om te werken aan inclusieve en bruikbare overheidsdienstverlening en -communicatie. En hij weet: digibeten bestaan niet. Ingewikkelde systemen wel.

 

Workshops 

In de middag ga je deelnemen aan twee workshops. Bij je aanmelding geef je drie voorkeuren aan. Wij delen je vooraf in. Je kunt kiezen uit deze workshops

 

Workshop A: Ontmoet Rotterdam

Ben je benieuwd naar de verschillende initiatieven en verhalen op het gebied van gezondheidsvaardigheden in Rotterdam? Wil je leren van de ervaringen van diverse Rotterdammers die actief bijdragen aan de gezondheid van de stad?

 

Tijdens deze interactieve workshop krijg je de unieke kans om met verschillende Rotterdammers kennis te maken. Ze hebben allemaal hun eigen, unieke manier om bij te dragen aan het verbeteren van gezondheidsvaardigheden in de regio. Of het nu gaat om beleid, ervaringskennis of het vergroten van vaardigheden, je krijgt een kijkje in de veelzijdige en inspirerende aanpakken die Rotterdam rijk is.

 

Tijdens deze workshop is er volop aandacht voor:

 

  • Netwerken: Ontmoet en netwerk met een diverse groep mensen die gepassioneerd zijn over gezondheidsvaardigheden.
  • Het ophalen van inzichten: Krijg waardevolle inzichten in de verschillende initiatieven en projecten die momenteel plaatsvinden in Rotterdam.
  • Inspiratie opdoen: Laat je inspireren door de verhalen en ervaringen van Rotterdammers die zich inzetten voor een gezondere stad.
  • Bijdragen: Ontdek hoe jij zelf een rol kunt spelen in het aandacht hebben voor gezondheidsvaardigheden in jouw omgeving.

 

We maken binnenkort bekend welke mensen en organisaties hierbij aanwezig zijn. 

 

Workshop B: Stoomcursus: Introductie in gezondheidsvaardigheden en de Alliantie

Wil je meer weten over gezondheidsvaardigheden en hoe deze van invloed zijn op onze samenleving? Dan is deze workshop iets voor jou! Ontdek de belangrijkste feiten en cijfers die het belang van gezondheidsvaardigheden benadrukken en krijg inzicht in hoe de Alliantie Gezondheidsvaardigheden werkt.

 

Tijdens deze workshop neemt Coryke van Vulpen, coördinator van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden, je mee in de wereld van gezondheidsvaardigheden. Ze geven je een duidelijk beeld van ons doel en de stappen die we ondernemen om gezondheidsvaardigheden op de kaart te zetten vanuit de Alliantie. Ze staan klaar om al je vragen te beantwoorden, je ideeën te horen en discussies te faciliteren.

 

Workshop C: Testen met je doelgroep: zo pak je dit aan!

Hoe weet je of jouw teksten duidelijk zijn? Testen is hierop het antwoord. Testen met diegenen voor wie je de tekst hebt geschreven. Jouw doelgroep dus. Maar hoe doe je dit? Hoe benader je mensen om mee te helpen? Welke vragen stel je? En wat doe je met de feedback die je krijgt? Tijdens deze workshop leer je wat de stappen zijn die je kunt zetten om zelf een tekst te testen bij je doelgroep. Én je gaat zelf mee aan de slag!

 

Elka Helmers en Margreet van Druten werken bij Gebruiker Centraal. Elka zorgde als projectleider voor de ontwikkeling van de Toolkit Taal. Dit is een handige website met richtlijnen, voorbeelden en hulpmiddelen om je teksten te verbeteren. Ook het stappenplan om zelf te testen vind je er. Margreet was als projectleider verantwoordelijk voor de Direct Duidelijk Tour. Dit is een serie webinars over duidelijke overheidscommunicatie en -dienstverlening. In de Direct Duidelijk Tour kwam testen regelmatig aan bod. Ook maakte ze samen met collega’s het boek Direct geleerd, duidelijk gedaan en het spel Zeg dat dan! Het spel Zeg dat dan! is tijdens de ontwikkeling meerdere keren getest.

 

Workshop D: Cultuursensitief werken: wat is jouw referentiekader?

Om passende zorg te bieden voor iedereen, is het belangrijk om af te stemmen op de behoeften van de persoon tegenover je. Iemands cultuur kan hier een rol in spelen. Wat je mee hebt gekregen van je context, bepaalt onder andere wat voor jou (en je patiënt en cliënt) normaal is. Door cultuursensitief te werken, houd je hier rekening mee. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Welke rol speelt je eigen referentiekader? Hoe kun je de invloed van cultuur inschatten? En wat heeft dit te maken met gezondheidsvaardigheden? In deze korte, interactieve workshop staan we stil bij deze vragen. 

 

Jeyna Sow werkt als cultureel psycholoog en trainer op het focalpoint meisjesbesnijdenis bij expertisecentrum Pharos. Binnen haar werk geeft zij veel scholing over het onderwerp VGV en cultuursensitieve gespreksvoering. Als cultureel psycholoog heeft zij veel expertise op de wisselwerking tussen context (cultuur) en individu en interculturele communicatie.

 

Workshop E: Hoe word je een gezondheidsvaardige organisatie? 

De visie van VeiligheidNL is ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland veilig met risico’s kan omgaan om letsel te voorkomen. Alleen hoe zorg je ervoor dat écht iedereen kan profiteren van je kennis en interventies? Voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden is dit niet vanzelfsprekend. VeiligheidNL houdt hier rekening mee. Ze werken toe naar het worden van ‘gezondheidsvaardige organisatie’. Tijdens deze sessie vertellen Zeina Bassa en Lisanne de Regt over hun aanpak. Ze maken 'gezondheidsvaardigheden' onderdeel van hun beleid en werkprocessen. Ze nemen hun medewerkers mee op ludieke manieren. In deze sessie is er ruimte voor uitwisseling via een interactieve werkvorm.

 

Zeina en Lisanne zijn beiden consultant bij VeiligheidNL. Zeina werkt onder andere aan het onderwerp ‘risicovol spelen’. Lisanne zet zich al jaren in voor het thema gehoorschadepreventie.

 

Workshop F: Digitale zorg dichterbij

Er zijn steeds meer digitale mogelijkheden voor mensen om hun eigen gezondheid te monitoren en zorg te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een patiëntenportaal van de huisarts en het ziekenhuis of een applicatie om te chatten of videobellen met de zorgverlener. Maar er is een grote groep mensen die moeite heeft om deze ontwikkelingen bij te benen. Zij missen de digitale vaardigheden die hiervoor nodig zijn.

 

Steeds meer bibliotheken bieden daarom het lesprogramma DigiVitaler aan. Met dit lesprogramma maken mensen in verschillende lessen kennis met digitale zorg en leren ze ermee te werken. 

 

We gaan in deze sessie in op de kansen die het lesprogramma bibliotheken en zorgorganisaties biedt om samen te werken aan het digitaal zelfredzamer maken van mensen, met name in het gebruik van digitale zorg.

 

Chantal Venema van Stichting Digisterker vertelt over het ontstaan en de inhoud van het lesprogramma DigiVitaler. Ook wordt ingegaan op de voordelen en vormen van samenwerking tussen zorgorganisaties en bibliotheken.

 

Sabrina Schipper deelt haar ervaringen vanuit de Bibliotheek en Mariska Adegeest werkt voor de overkoepelende regionale zorgorganisatie ZHER (Zuid-Hollandse Eilanden en Ridderkerk), zij vertellen over hun samenwerking rondom DigiVitaler. Wat was de aanleiding om samen te werken? Hoe geven ze hier vorm aan? Welke uitdagingen komen ze tegen? Hoe ziet het aanbod van de bibliotheek rondom (digitale) basisvaardigheden eruit? En wat zijn de ideeën voor de toekomst?

 

Workshop G: Samen beslissen

Samen beslissen is een proces met vaak meerdere gesprekken waarin arts en patiënt samen praten over welke behandeling of begeleiding het beste bij de patiënt past. Alle opties, voor- en nadelen daarvan, voorkeuren en omstandigheden van de patiënt worden besproken op een manier die past bij de patiënt. Voor veel patiënten is het moeilijk om hier een actieve rol in te hebben. Bijvoorbeeld omdat de gegeven informatie niet begrijpelijk genoeg is, de hoeveelheid informatie te groot is of omdat het samen beslissen onvoldoende is uitgelegd. Dit geldt onder andere voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

 

In deze sessie vertelt Rosaline Mentink wat er uit onderzoek al bekend is over het samen beslissen met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. We hebben het bijvoorbeeld over de extra stappen die nodig zijn om iedereen, dus ook mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden in staat te stellen om samen te beslissen. Daarnaast gaan we samen op zoek naar manieren waarop we het samen beslissen in de spreekkamer verder kunnen bevorderen.

 

Rosaline Mentink werkt bij Pharos en is senior projectleider/adviseur in het team Persoonsgericht werken in de zorg. Voordat ze bij Pharos kwam werken, heeft ze altijd als arts in de ziekenhuiszorg gewerkt. Haar ervaringen uit de praktijk neemt ze mee in haar werk bij Pharos, waarbij haar focus ligt op persoonsgericht werken in de eerste- en tweedelijnszorg en samen beslissen.

 

Workshop H: M-PHOL: Meet gezondheidsvaardigheden en organisatievaardigheden in Nederland 

Het is belangrijk om structureel te meten hoe gezondheidsvaardig Nederlanders zijn. En om te weten hoe gezondheidsvaardig zorgorganisaties zijn. Zoals ziekenhuizen en eerstelijns zorginstellingen. In welke mate zijn zij in staat om zorg te bieden die toegankelijk is voor iedereen?

 

Dit werd nog niet systematisch gemeten. Vanuit het Nivel willen Monique Heijmans en Liselore Cariot, daar de komende jaren verandering in brengen. Ze zijn daarom aangesloten bij het Europese M-POHL project.

 

In deze workshop vertellen ze meer over het M-POHL project, hoe ze gezondheidsvaardigheden en organisatievaardigheden gaan meten en hoe geïnteresseerde zorgorganisaties daaraan deel kunnen nemen. Via M-POHL komen vragenlijsten beschikbaar die gebruikt kunnen worden door zorgorganisaties als zelfevaluatie-instrument om de eigen zorg te verbeteren.

 

Monique en Liselore vertellen alvast hoe de vragenlijsten van M-POHL eruitzien en gebruikt kunnen worden. En hoe dat voor jou zo gemakkelijk mogelijk kan. Voor dat laatste hebben we jullie hulp nodig. Want werken aan gezondheidsvaardigheden vraagt ook om inspanningen die voor geïnteresseerde organisaties een drempel kunnen zijn om mee te doen.

 

Graag gaan we met jullie in gesprek over hoe we het meten van gezondheidsvaardigheden en het werken aan kwaliteitsverbetering voor jullie in de praktijk zo gemakkelijk mogelijk maken. Denk daarbij aan het beperken van de tijdsinvestering, een instructievideo, hulp bij de selectie van relevante vragen, betrekken van medewerkers en het creëren van draagvlak in de organisatie. Samen hopen we tot een stappenplan te komen voor haalbare implementatie van de M-POHL vragenlijsten in de praktijk.

 

Weet jij al welke workshops je graag wil volgen? Meld je aan via deze link

 

Bekijk meer

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

Terugblik 2023 en vooruitzichten 2024