Stichting Lezen en Schrijven gelooft dat onze samenleving sterker wordt als iedereen kan meedoen. De stichting ondersteunt zo veel mogelijk mensen en organisaties om aan de slag te kunnen met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Zo voorkomen en verminderen we laaggeletterdheid. Dit doen we door: Over Stichting Lezen en Schrijven
Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dat heeft grote impact op hun persoonlijk leven. Als je niet goed kunt lezen, schrijven en rekenen, vind je minder snel een baan, heb je minder grip op je geldzaken en kun je minder gezond leven. Laaggeletterden zijn beperkt gezondheidsvaardig. Hierdoor hebben zij moeite met het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen, omdat ze informatie over gezondheid, ziekte en/of zorg niet goed kunnen verwerken.
Taal maakt gezonder. Daarom stimuleren en adviseren wij organisaties om te investeren in het verbeteren van de lees- en schrijfvaardigheden (en daarmee de gezondheidsvaardigheden) van patiënten. Dit levert veel winst op voor organisaties: onder andere doordat patiënten informatie over gezondheid beter kunnen begrijpen en toepassen en beter kunnen communiceren met de zorgverlener.
Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden
Voorbeelden van initiatieven van de stichting op het gebied van gezondheidsvaardigheden zijn:
- de campagne Taal maakt gezonder
- de presentatie en e-learning Aanpak van laaggeletterdheid en de workshop / online lesmodule Bespreken van laaggeletterdheid o.b.v. principes eenvoudige communicatie en motiverende gespreksvoering voor zorgprofessionals (in spe)
- screeningsinstrumenten als: de Taalverkenner gezondheid en laagdrempelige vragen passend bij de context gezondheid
- diverse taalleskaternen over gezondheid
- de integrale aanpak Voel je goed!; een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en lessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger voor laaggeletterden met overgewicht.
Meer informatie over deze initiatieven kunt u hier vinden: www.taalmaaktgezonder.nl of bekijk de aanpak ‘Voel je goed!‘