Online info-uur | Werkgroep Ziekenhuizen en Klinieken

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Online info-uur: Digitale communicatie in het ziekenhuis

Onze werkgroep Ziekenhuizen en Klinieken organiseerde het eerste online info-uur in een reeks van vier. Hier vind je de presentatie en lees je tips over digitale communicatie in het ziekenhuis. 


Download de presentatie inclusief tips


De patiëntreis  

Tijdens dit info-uur namen Gudule Boland (Pharos) en Taalambassadeur Dicky Gingnagel deelnemers mee op reis. Ze zijn gestart met met De Grote Onbegrijpelijke E-Health Quiz. In deze quiz vind je termen die adviseurs van Pharos in patiëntendossiers zijn tegengekomen. 

Daarna besprak Dicky bij elke stap in de patiëntenreis waar hij soms moeilijkheden ervaart. Als taalambassadeur werkt hij onder andere mee aan praktijkchecks. Tijdens zo'n praktijkcheck kijkt hij bij een gezondheidsorganisatie (denk aan een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk of GGD) waar mensen die minder goed kunnen lezen en schrijven hinder kunnen ervaren. Tijdens deze patiënten reis deelde hij openhartig zijn ervaringen en stelden deelnemers hun vragen. 


Draagt video bij aan het helder overbrengen van informatie? 

Dicky geeft aan dat video goed kan werken. Je kunt het dan vaker terugkijken en je hoeft niet te lezen. Gudule voegt toe dat het wel belangrijk is om te letten op de snelheid van de video. 

Oplossingen voor het inzetten van video zijn er al. Denk aan partner Kijksluiter, dit zijn video's die helpen bij het uitleggen van medicijngebruik. Ook partner Indiveo maakt medische informatie meer toegankelijk dankzij de inzet van video. Ook partner Inforium zet visuele informatie in om informatie toegankelijk te maken.

 

Hoe weet je of iemand voldoende digitaal vaardig is? 

Om te kijken hoe digitaal vaardig iemand is, kun je diegene de vraag stellen: maakt u weleens gebruik van een computer of tablet? En het is altijd wenselijk dat je de terugvraagmethode toepast. Hiermee kun je kijken of je uitleg voldoende is begrepen.

Zorgverleners kunnen ook gebruik maken van de Quickscan digitale vaardigheden. Partner MUMC+ geeft de tip mee dat zij voor alle zorgverleners een quickscan en notitieboekje hebben gegeven.

In dit artikel lees je wanneer het wel en niet nodig is om gezondheidsvaardigheden te meten.

Dicky legt uit dat hij het geen probleem vindt om een nieuwe digitale toepassing te gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat hij het begrijpt. En dat er iemand is om hem te helpen wanneer hij vragen heeft. Hij geeft de tip mee om een nieuwe digitale toepassing altijd te testen met taalambassadeurs. Nog wenselijker is het om de toepassing te ontwikkelen samen met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit noemen we co-creatie. 

Ook geeft hij aan dat hij het voor hem persoonlijk prettig is als er in zijn dossier staat dat hij moeite heeft met lezen en schrijven. Zo weten zorgverleners dit en kunnen zij hier altijd rekening mee houden. 

 

Is de app BeterDichtbij geschikt voor iedereen? 

Dicky geeft aan dat hij geen ervaringen heeft met de app BeterDichtbij. BeterDichtbij is partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Op de pagina van BeterDichtbij vind je contactgegevens om je vragen te stellen.

Download de presentatie inclusief tips

 

Volgende online info-uren

De info-uren zijn toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen partner te zijn van de alliantie gezondheidsvaardigheden. Dit zijn de volgende data en onderwerpen:

  • 27 juni: Samenwerking op afdelingen/poli’s rond patiëntenvoorlichting.
    Wie vertelt wat en welke hulpmiddelen zijn er? Welk aanbod aan consultondersteunend materiaal is er?
    Je kunt je alvast aanmelden via de website van Pharos.
  • 28 september: Scholing en training van personeel.
    Welke behoefte is er? Hoe breng je het aanbod onder de aandacht? Eelk aanbod is er rond communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden?
  • 11 december: Kritieke momenten: ontslag uit het ziekenhuis of de kliniek.
    Hoe verloopt de medicijnoverdracht, pre-operatieve traject en informed consent bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden?


Blijf via onze nieuwsbrief of social media op de hoogte om je aan te melden voor de volgende bijeenkomsten. 

 

Meer over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Lees meer over onze alliantie, de verschillende werkgroepen en de partners
Volg ons ook op Twitter en LinkedIn.

 

Bekijk meer

Verslag kennisdag Gezondheidsvaardigheden Medisch Spectrum Twente

Uitwisselingsbijeenkomst inspiratiegroep Gezondheidsvaardige GGD’en

Gezondheidsvaardigheden en AI: de kansen en risico's