Workshop 'Ontmoet Rotterdam': 5 initiatieven die actief bijdragen aan de gezondheid van de stad

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Rotterdam bundelt met partners de krachten om gezonder leven te bevorderen. Goede gezondheidsvaardigheden leiden vaker tot een gezonde leefstijl, fysiek en mentaal. Daarom is inzet op goede gezondheidsvaardigheden één van de speerpunten van het beleidsplan Gezonder010. Tijdens deze interactieve workshop maak je kennis met vijf Rotterdamse initiatieven die actief bijdragen aan de gezondheid van Rotterdam. De workshop is te volgen tijdens de netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden op 12 september.


Met speeddates ontmoet je:

 

1. Beleid Basisvaardigheden Gemeente Rotterdam

Eén op de vijf Rotterdammers heeft moeite met de basisvaardigheden: taal, rekenen en digitale vaardigheden. Leer tijdens deze speeddate meer over het beleid en de thema’s Taal en Gezondheid, Taal en Geld, Taal en Werk en Taal en Ontwikkeling. Nevin Muratoglu, senior beleidsadviseur, vertelt over het gemeentelijk beleid gericht op de basisvaardigheden. Zij vertelt over het gratis taalaanbod voor Rotterdammers. Wat is er allemaal beschikbaar en waar worden de taalcursussen gegeven? Zo zijn er bijvoorbeeld gratis taal en gezondheidscursussen in alle gebieden in de stad. Cursisten krijgen niet alleen taalles maar leren ook over gezondheid. Bijvoorbeeld over de zorgverzekering, eigen bijdrage, ziektebeelden zoals diabetes of hoe ze zich kunnen voorbereiden op een gesprek met een arts. Ze leren hoe ze ingrediënten op een verpakking kunnen lezen, doen rollenspellen etc.

 

2. Training Taal en Gezondheid

Goede taalvaardigheid en gezondheidsvaardigheden zijn belangrijk voor de gezondheid van mensen. Rotterdammers met beperkte taalvaardigheden en digitale kennis hebben moeite om informatie over gezondheid en zorg te begrijpen. Dat maakt het lastig voor zorgverleners om makkelijk te communiceren en de juiste zorg te bieden. Maak kennis met Fadua el Bouazzaoui van de Stichting Voorlichters Gezondheid. Zij geeft met haar team de training Taal en Gezondheid voor Rotterdamse zorgverleners en zorgprofessionals. De training is voor zorgverleners die meer informatie willen over taal en gezondheid. Hoe ze laaggeletterdheid kunnen herkennen in hun praktijk en wat zij als zorgverlener kunnen doen. Tijdens de interactieve training krijgen deelnemers tips over taalgebruik en communicatie met laaggeletterden. Daarmee kunnen zij hun eigen communicatie met deze doelgroep effectiever maken. Zij maken kennis met succesvol voorlichtingsmateriaal en leren wat je als zorgverlener kunt doen. Bijvoorbeeld hoe ze Rotterdammers kunnen doorverwijzen naar de gratis taalcursussen van de gemeente Rotterdam. Na afloop ontvangen zij de Toolkit ‘Taal is een medicijn’.

 

3. Team Voorlichting GGD

Team Preventie & Voorlichting van de GGD Rotterdam-Rijnmond zet zich in om barrières te doorbreken door bewoners actief te bereiken en hen te informeren over gezondheid op ludieke manieren. Met gerichte voorlichting zoals gezondheidsbingo’s werken zij aan het verbeteren van de gezondheidsvaardigheden van alle Rotterdammers, met specifieke aandacht voor inwoners in kwetsbare situaties. Op deze manier krijgt iedereen de kans om gezonder te leven. Maak nadere kennis met dit team tijdens deze workshop om meer inspiraties op te doen.

 

4. Gezondheidstrajecten

Gezondheidstrajecten zijn trajecten voor Rotterdammers die kiezen voor het werken aan hun eigen gezondheid als tegenprestatie voor hun uitkering. Maar ook Rotterdammers die geen uitkering hebben maar wel een lage sociaaleconomische status kunnen meedoen. Deze trajecten biedt het welzijnswerk aan. Vaak maken ze gebruik van het programma Leef en Beweeg van InMovement In Rotterdam hebben al duizenden mensen meegedaan aan een gezondheidstraject. De trajecten worden door een onderzoeksbureau op 3 momenten gevolgd en zijn zeer succesvol. De verbeteringen zijn vooral rondom de thema’s ‘gezondheid en leefstijl’ en ‘welbevinden’. Zoals een verbetering van de ervaren gezondheid, verbeteringen in het voedingspatroon (eten van groente, fruit en het minder eten van snacks en suikerhoudende dranken), meer deelnemers die dagelijks 30 minuten bewegen en verbetering van zowel veerkracht als het ervaren welbevinden. Van het RIVM ontving Rotterdam de landelijke BOP-prijs voor deze trajecten. Een filmpje daarvan vind je hier. Tijdens de ‘workshop’ vertellen Wies Vink van InMovement (praktijk) en Annette Straver (beleid) meer over deze succesvolle aanpak.

 

5. Sociaal Vitaal in Kleur 

De interventie Sociaal Vitaal in Kleur is een beweegprogramma met aandacht voor sociale vaardigheden, weerbaarheid en gezondheidsvoorlichting voor thuiswonende Rotterdammers met een migrantenafkomst van 55 jaar en ouder. Bedoeling van de interventie is om beweegvaardigheden van migrantenouderen te verbeteren zodat ze meer gaan bewegen en vitaler ouder worden. Deze gezondheidsinterventie is mede in Rotterdam ontwikkeld en is nu landelijk erkend als een bewezen effectieve interventie. De uitvoering in Rotterdam is in handen van Stichting SOMNL en Stichting NOOM. Maak kennis met Lucia Garcia Lameiro en haar collega’s van Stichting SOMNL om meer te horen over deze succesvolle interventie.

 

Netwerkbijeenkomst Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Benieuwd naar de zeven andere workshops die je kunt volgen tijdens de netwerkbijeenkomst op 12 september? Bekijk hier het volledige programma en meld je aan.

 

Bekijk meer

Uitwisselingsbijeenkomst inspiratiegroep Gezondheidsvaardige GGD’en

Gezondheidsvaardigheden en AI: de kansen en risico's

Kennismaking nieuwe stuurgroepleden Janneke Veeze en Linda Daniels-van Saase