Lees-, kijk- en luistertips 2022

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Meer leren over Gezondheidsvaardigheden 

Ook in 2022 zagen we weer meer aandacht voor het onderwerp gezondheidsvaardigheden. We delen in dit artikel kort lees-, kijk- en luistertips. 

 


Heb jij een tip of een toevoeging? We horen dit graag. Mail ons: gezondheidsvaardigheden@pharos.nl.


Leestips: 

Persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk

Afgelopen november verscheen het boek: 'Persoonsgerichte zorg in de huisartsenpraktijk'. Een geheel herziene uitgave van 'Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartsenpraktijk' (2017).

De ondertitel van het boek: aandacht voor sociale omstandigheden en etnische diversiteit in de huisartsenpraktijk. Je vindt er tips voor in de spreekkamer en diverse praktijkvoorbeelden. Het boek is geschreven voor de eerstelijnszorg, maar zeker breder toepasbaar. Het boek is geschreven door huisartsen, aangevuld met de kennis van partners Nederlands Huisartsen Genootschap en Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen.

Zorg, een betere kijk op de mens

Lynn Berger is journalist en werkt onder andere voor de correspondent. In haar boek 'Zorg' neemt ze je mee in haar zoektocht naar de betekenis van zorg. 


Kijktip:

Begrijpelijke informatie voor iedereen. Hoe doe je dat?

Pharos is naast partner ook cooördinator van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Begin dit jaar is er een korte video serie uitgebracht. De video's brengen in beeld hoe, elke zorgprofessional in zijn eigen werkveld, bij kan dragen aan begrijpelijke informatie voor iedereen.

Bekijk de serie: Begrijpelijke informatie voor iedereen. Hoe doe je dat? 

 

Luistertips: Aandacht voor gezondheidsvaardigheden

Partner Novartis heeft drie podcasts gemaakt over gezondheidsvaardigheden. Hierin hoor je gesprekken met onderzoeker Monique Heijmans (Nivel), Trudi Jeninga (taalambassadeur bij Stichting ABC) en Karen Prantl en Petra Huizenga (Nierpatiënten Vereniging Nederland). 

Lees meer of beluister de podcasts via de Patient Academy
 


Verder praten

Heb jij ook een goede tip? Word lid van onze LinkedIn groep. Hierin kun je jouw kennis delen. Je kunt er ook vragen stellen of kennismaken met andere betrokken professionals uit ons netwerk.

 

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie