Verslag Online info-uur: kritieke momenten ontslag uit het ziekenhuis of de kliniek

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag Online info-uur werkgroep ziekenhuizen en klinieken

Kritieke momenten: ontslag uit het ziekenhuis of de kliniek

De werkgroep Ziekenhuizen en Klinieken organiseerde op 11 december het vierde online info-uur in een
reeks van vier. Hieronder vind je een samenvatting en de presentatie van Fatma Karapinar.

 


Input gevraagd: volgend jaar gaan we nadenken over de inhoud en opzet van de online info-uren.
Opmerkingen, suggesties en leuke ideeën horen we graag via de mail!

 

Waarom is aandacht voor gezondheidsvaardigheden rondom ontslag belangrijk?

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, en rekenen, en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden ervaren problemen bij het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over ziekte en gezondheid. Hierbij kan gedacht worden aan mensen met een opleidingsniveau tot MBO niveau 2, ouderen en migranten, waarbij in Nederland ongeveer 1 op de 4 mensen tot deze categorie behoort. Deze groep heeft vaker te maken met chronische ziekten en psychische problemen. Het is daarom belangrijk om laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en op een begrijpelijke manier te communiceren.

Voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden zijn er momenten waarop er tijdens een
ziekenhuisopname of rondom het ontslag problemen kunnen ontstaan. Veel van deze problemen kunnen
voorkómen worden door begrijpelijke communicatie en het gebruik van de terugvraagmethode.


Interview met taalambassadeur Rob Weijers

Rob Weijers is een ervaren taalambassadeur en is heel actief bij Stichting ABC. Hij heeft tot zijn veertigste veel moeite met lezen en schrijven gehad en vertelde hier uit schaamte niet over. Nu vertelt hij juist graag over zijn ervaringen. Dit doet hij om de schaamte rondom dit onderwerp te verminderen en om onder andere zorgverleners te helpen om begrijpelijker te communiceren. Hij test bijvoorbeeld veel voorlichtingsmaterialen op begrijpelijkheid en is regelmatig aanwezig bij bijeenkomsten zoals deze. Ook is hij op televisie te zien, het laatst in het programma Leven zonder Letters.
 

Tijdens het online info-uur vertelde hij over zijn ervaringen tijdens een langdurige ziekenhuisopname en hoe hij, uiteindelijk gedwongen door zijn vrouw, er voor uitkwam dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Dit moest wel omdat de arts hem anders verkeerd had beoordeeld; de arts wilde namelijk zijn hersenfunctie testen door hem iets voor te laten lezen.

Een andere ervaring waar hij over vertelde was het stoppen van zijn diabetesmedicijnen. Deze had hij niet meer nodig, dat was duidelijk voor hem, maar hij stopte vervolgens met zijn hartmedicijnen omdat beide doosjes blauw waren. Hierdoor kreeg hij veel hartklachten. Het zou hem geholpen hebben als er bijvoorbeeld een hartje op het doosje had gestaan. Zijn verhaal illustreerde goed waar een patiënt met beperkte gezondheidsvaardigheden in de gezondheidszorg tegenaan kan lopen.


Presentatie Fatma Karapinar: De patiënt centraal bij ontslag?

Fatma Karapinar is als ziekenhuisapotheker en epidemioloog verbonden aan Maastricht UMC+ en heeft als aandachtsgebieden geriatrie en wetenschappelijk onderzoek. Zij vertelde tijdens het online info-uur over haar onderzoek naar medicatiewijzigingen na een ziekenhuisopname, en hoe dat mis kan gaan bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Zo ervaart bijvoorbeeld 37% van de ouderen schade zoals een heropname of een bezoek aan de spoedeisende hulp door hun medicijnen, binnen acht weken na ontslag. 

Uit een Nederlands onderzoek bleek dat een derde van de potentieel vermijdbare heropnames ook met de medicatieoverdracht te maken had. Met name het stoppen van medicatie tijdens opname gaat vaak mis. Fatma pleit voor begrijpelijke communicatie en de ontwikkeling van hulpmiddelen voor de patiënt, zoals een begrijpelijk innameschema. Daarnaast ziet ze graag een bredere implementatie van de terugvraagmethode. Download hier de presentatie van Fatma Karapinar.


Handige links

 

Meer over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Lees meer over onze alliantie, de verschillende werkgroepen en de partners.
Volg ons ook op Twitter en LinkedIn, of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bekijk meer

Verslag kennisdag Gezondheidsvaardigheden Medisch Spectrum Twente

Uitwisselingsbijeenkomst inspiratiegroep Gezondheidsvaardige GGD’en

Gezondheidsvaardigheden en AI: de kansen en risico's