Uitkomsten onderzoek 'Gezondheidsvaardige organisaties'

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Dit voorjaar hebben we voor het derde jaar op rij onderzoek gedaan naar de 'gezondheidsvaardige organisatie'.

De inventarisatie ging over het worden van een ‘gezondheidsvaardige organisatie’. Ofwel een organisatie die goed is ingericht op mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Aan de hand van diverse thema’s werd deelnemers gevraagd in hoeverre zij hun organisatie als ‘gezondheidsvaardig’ beschouwen, en op welke thema’s zij zouden willen verbeteren. Ook werd gevraagd naar ondersteuningsbehoeften hierbij.

Download de uitkomsten van 2020.Uitkomsten 

 

Allereerst is het belangrijk om het aantal respondenten te benoemen. Het aantal respondenten (21) ligt lager dan in voorgaande jaren (40).

Toch geven de resultaten weer nieuwe inzichten in waar organisaties het al goed doen, waar ambities liggen om te verbeteren, wat ondersteuningsbehoeften zijn en welke belemmeringen men ervaart.

Het grootste verschil tussen de huidige en de gewenste situatie ligt op het onderdeel ‘geteste materialen’. Dit verschil komt echter voor een groot deel door de zeer lage score in de huidige situatie (1,4 uit 5). In de gewenste situatie ligt de score nog steeds relatief laag (2,9).

De vraag over belemmeringen was nieuw ten opzichte eerdere jaren. Beschikbare tijd werd door vrijwel iedereen (81%) genoemd, gevolgd door beschikbare middelen (57%). Ook hoog scoorden: urgentiebesef, bekendheid van het thema en verbinding van losse initiatieven.

Bij gebruikte instrumenten is te zien dat trainingen (48%) en de terugvraagmethode (52%) hoog scoren. Het laagste scoort samenwerking met een testpanel (10%). Dit komt overeen met de lage waarde in de spinnenwebgrafiek van de huidige situatie rond geteste materialen (1,4).

Deze uitkomsten bieden input voor het samenstellen van het programma van de komende netwerkbijeenkomsten en voor het ontsluiten van nieuwe kennis en handvatten via onze website.
 

 

Eerdere rapportages

Bekijk ook het rapport van de inventarisatie van 2019.
Bekijk ook het rapport van de inventarisatie van 2018.


Gezondheidsvaardigheden
Lees: Factsheet: Hoe gezondheidsvaardig is Nederland?
Gebruik de Sneltest Gezondheidsvaardige Organisatie

de Alliantie Gezondheidsvaardigheden
Lees meer over onze Alliantie, ons werkplan en onze partners.
Volg ons op Twitter, LinkedIn of praat mee in onze besloten LinkedIn groep.

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie