Voor dit interview spraken we met Janneke Veeze en Linda Daniels-van Saase, beiden lid van de stuurgroep van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Ze vertellen over hun persoonlijke motivatie, de uitdagingen rondom gezondheidsvaardigheden in Nederland en hun inzet voor toegankelijke zorginformatie. Janneke, als beleidsmedewerker bij het Nederlands Huisartsen Genootschap, en Linda, als manager bij de Patiëntenfederatie Nederland, delen hoe zij binnen de Alliantie bijdragen aan een zorgomgeving waarin iedereen, ongeacht achtergrond of taalvaardigheid, goede zorg kan begrijpen en benutten.
Kun je iets vertellen over wie je bent, je achtergrond en wat je heeft gemotiveerd om lid te worden van de stuurgroep van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden?
Janneke Veeze: "Ik ben Janneke Veeze, huisarts (niet praktiserend) en beleidsmedewerker bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. Een van mijn aandachtsgebieden is persoonsgerichte zorg, een kernwaarde van het huisartsenvak. In onze producten besteden wij aandacht aan gezondheidsvaardigheden om huisartsen te ondersteunen in goede persoonsgerichte zorg. Een mooi voorbeeld is Thuisarts.nl, waar begrijpelijke teksten worden ondersteund met filmpjes en illustraties. De Alliantie biedt kansen om onderzoek, onderwijs en praktijk te verbinden. Samen zetten we stappen vooruit!"
Linda Daniels-van Saase: "Mijn naam is Linda Daniels-van Saase, manager bij de Patiëntenfederatie Nederland. Wij vertegenwoordigen ruim 200 patiëntenorganisaties in de zorg, met de missie: Meer mens en minder patiënt. Dit raakt aan mijn motivatie. In de zorg gaat het te vaak over belangen en worden patiënten soms als nummers gezien. Ik vind het belangrijk dat we uitgaan van mensen. En dan gaat het om veel verschillende mensen, die zich staande houden in een zorgwereld met een eigen dynamiek en taal."
Vanuit welke organisatie neem je plaats in de stuurgroep? En hoe besteedt jouw eigen organisatie aandacht aan gezondheidsvaardigheden?
Janneke Veeze: "Ik neem deel vanuit het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Binnen het NHG is gezondheidsvaardigheden een belangrijk aandachtsgebied. Wij ondersteunen huisartsen bij het aanbieden van toegankelijke zorg door hulpmiddelen zoals Thuisarts.nl aan te bieden, waarbij teksten, video’s en illustraties patiënten helpen om medische informatie goed te begrijpen en toe te passen."
Linda Daniels-van Saase: "Ik vertegenwoordig de Patiëntenfederatie Nederland, die als overkoepelende organisatie patiëntenorganisaties in de zorg ondersteunt. Een groot deel van ons werk richt zich op de vraag: ‘Wat leeft er onder de doelgroepen?’ We doen onderzoek naar de toegankelijkheid van informatie, en we willen weten of we mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden ook echt bereiken via onze panels of focusgroepen."
Wat hoop je te bereiken als lid van de stuurgroep? Zijn er specifieke projecten of initiatieven binnen de Alliantie waar je je op wilt richten?
Janneke Veeze: "Met de Alliantie Gezondheidsvaardigheden wil ik bereiken dat we onderwijs, praktijk en onderzoek aan elkaar verbinden om de impact van gezondheidsvaardigheden te vergroten. Zo kunnen we huisartsen nog beter ondersteunen bij persoonsgerichte zorg."
Linda Daniels-van Saase: "Binnen de Alliantie wil ik eraan bijdragen dat iedereen actief betrokken wordt binnen patiëntenorganisaties, ook mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Een specifieke uitdaging is de situatie waarin kinderen voor hun ouders moeten tolken bij ingrijpende diagnoses. Dit moet beter geregeld worden, en daar wil ik me graag hard voor maken."
Hoe zie je de toekomst van gezondheidsvaardigheden in Nederland, en welke rol speelt de Alliantie daarin volgens jou?
Janneke Veeze: "Gezondheidsvaardigheden worden steeds belangrijker in een wereld waarin mensen steeds meer regie moeten nemen over hun eigen gezondheid. De Alliantie kan hierin een brug slaan tussen kennis, zorgpraktijk en maatschappelijke behoeften."
Linda Daniels-van Saase: "De Alliantie kan een cruciale rol spelen in het bevorderen van toegankelijke zorg. Toegankelijke informatie is niet alleen belangrijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, maar voor iedereen. De Alliantie kan helpen om te zorgen dat deze informatie niet alleen toegankelijk is, maar ook echt passend."
Kun je een voorbeeld geven van een uitdaging op het gebied van gezondheidsvaardigheden waar je enthousiast over bent om aan te werken?
Linda Daniels-van Saase: "Een belangrijk aandachtspunt is het ontwikkelen van informatie die echt aansluit bij de behoeften van mensen. Een voorbeeld dat me na aan het hart ligt, is de situatie waarin kinderen moeten tolken voor hun ouders die bijvoorbeeld horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Dit moet anders en ik wil me hier binnen de Alliantie sterk voor maken."
Voor meer informatie over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en de rol van de stuurgroep, ga naar de pagina Over de Alliantie