Artificiële intelligentie, in het kort AI, gaat onze samenleving veranderen. Het biedt veel mogelijkheden, maar er zijn ook risico’s en ethische bezwaren. Tijdens de Global Health Literacy Summit stond AI vanzelfsprekend ook op de agenda. In dit artikel leggen we kort uit wat AI is en schetsen we de stand van zaken in Nederland. Heb je een tip of toevoeging? Laat het ons weten. Wil je verder praten over dit onderwerp? Meld je aan voor onze LinkedIn-groep.
Artificiële intelligentie, generatieve AI en LLM’s
Om te beginnen: wat is wat? AI is een verzamelterm voor technologie die op basis van bronnen een voorspelling kan maken. Een voorbeeld: je deelt 100 scans met een bepaalde afwijking, waarna je kunt kijken of de techniek een volgende afwijking zelf kan herkennen. Deze technieken worden al toegepast bij het stellen van diagnoses.
Generatieve AI maakt zelf een voorspelling op basis van een vraagstuk. Bijvoorbeeld: maak een afbeelding van een dokter met een kindje. De techniek bedenkt op basis van bronnen hoe een dokter en een kindje eruitzien en maakt een afbeelding. Of: leg in toegankelijke taal uit waarom het belangrijk is om te stoppen met roken. In dat laatste geval maak je gebruik van een zogenaamd Large Language Model (LLM), een groot taalmodel.
Hierin schuilt direct een risico: modellen zijn zo goed als de data waarmee ze zijn getraind. Want hoe ziet een dokter eruit? Wanneer we onze huidige vooroordelen als trainingsmateriaal gebruiken, blijven deze behouden. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van je eigen blinde vlekken om een goed model te kunnen trainen.
Generatieve AI in Nederland
Onze overheid herkent de kansen van generatieve AI, maar erkent ook de risico’s. In januari 2024 verscheen een kamerbrief over een overheidsbrede visie op generatieve AI. Hierin worden kansen omschreven, maar ook mogelijke problemen, zoals:
‘Een niet te onderschatten uitdaging bij generatieve AI vormt de eventuele vooringenomenheid en selectiviteit die als gevolg van de gebruikte trainingsdata en modelparameters in de systemen verankerd kan zijn. Dat zet gelijke behandeling en non-discriminatie onder druk.’
Het gebruik van generatieve AI zoals ChatGPT wordt voor organisaties van het Rijk momenteel afgeraden door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er is momenteel onvoldoende bekend over de bronnen waarmee dit taalmodel is getraind. Daarnaast is onduidelijk wat er met de ingevoerde data gebeurt, oftewel de vragen die je stelt.
In Nederland wordt gewerkt aan een open en transparant taalmodel: GPT-NL. Dit initiatief van TNO, SURF en NFI heeft een oproep gedaan om data te doneren, met vijf criteria voor een eerlijke dataset. Meer informatie lees je hier: GPT-NL Samenwerken.
Daarnaast is er de AI Coalitie. Hier kun je meer lezen over specifieke toepassingsgebieden zoals Gezondheid en Zorg. Ze ontwikkelden ook een kosteloze training, te volgen via Zorg.ai.cursus.nl. Hierin leer je meer over AI en de toepassingen in de zorg.
Tip: gratis online training over AI
Ondanks de risico’s is het belangrijk om te weten welke kansen er zijn. De University of North Texas Health Science Center College of Public Health ontwikkelde een gratis online training voor zorgverleners. Je kunt deze volgen via: AI Training.
Zo kunnen zorgverleners meedenken en meewerken aan toepassingen die voor hen waardevol zijn. De training bestaat uit korte opdrachten en video’s die toegankelijk uitleggen wat AI is, zoals een video met een korte uitleg over AI en waar het al wordt toegepast.
Tekst: Francis Meijners