Bespreken van laaggeletterdheid | online lesmodule

Laaggeletterdheid heeft een negatieve invloed op de behandeling van overgewicht. Daarom is het goed om hier als zorgprofessional aandacht voor te hebben. Maar hoe herken je laaggeletterdheid en hoe bespreek je dit met patiënten? Waar verwijs je hen naar door?

 

Partner Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde samen met Alliantie Voeding in de Zorg een unieke online lesmodule voor studenten (hbo-wo) en professionals in de zorg waarin theorie en simulaties elkaar afwisselen.

 

Ga direct naar: alle informatie op de website van Stichting Lezen en Schrijven.

 

Aan deze online lesmodule zijn kosten verbonden.


Bespreken van laaggeletterdheid | online lesmodule

De online lesmodule bestaat uit meerdere blokken. Deelnemers leren van alles over laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld over de aard en omvang van het probleem en de relatie met gezondheid. Maar ook over doorverwijsmogelijkheden, eenvoudige communicatie en motiverende gespreksvoering. In een simulatie oefenen deelnemers gesprekstechnieken met virtuele patiënt Sabrina. Zij heeft overgewicht en type 2 diabetes. Zo leren deelnemers wat het effect is van hun keuzes.

 

Bekijk onderstaande video voor een korte sfeerimpressie. 

 

 

Praktische informatie 

De module wordt aangeboden voor groepen van 20, 40 of 60 gebruikers. Meer informatie over inhoud, techniek en kosten staat in de handleiding en bestelwijze. Er zijn 2 versies:
- handleiding en bestelwijze voor docenten (scholing van zorgstudenten).
- handleiding en bestelwijze voor organisatoren (scholing van zorgprofessionals).

 

Het lesmateriaal maakt deel uit van het ondersteuningsprogramma Aanpak Laaggeletterdheid Gemeenten, dat is gefinancierd door de Rijksoverheid. Deze module is ontwikkeld in samenwerking met het project Overgewicht & Leefstijl in Zorgopleidingen waar ook Partnerschap Overgewicht Nederland en Hogeschool Utrecht bij zijn betrokken. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor wie

Zorgverleners,

Contactpersoon

Marieke Wiebing

mariekewiebing@lezenenschrijven.nl

Bekijk meer

Module Gezondheidsvaardigheden

VraagApp

Methodiekbeschrijving voor het ontwikkelen van praatkaarten