Terugvraagmethode veelbelovend bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Categorie: Partners

Terugvraagmethode veelbelovend bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Ruim één op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden: zij hebben moeite om gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen, te beoordelen en toe te passen. In opdracht van ZonMw hebben partners Nivel en Amsterdam UMC (AMC Sociale Geneeskunde) onderzocht welke uitdagingen zorgverleners in de eerste en tweede lijn ervaren in het contact met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Bijna driekwart van de ondervraagde zorgverleners heeft minstens wekelijks te maken met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die niet of te laat op afspraken komen, patiënten die hun klachten moeilijk kunnen verwoorden, patiënten die niet actief deelnemen aan het consult of patiënten die de informatie van de zorgverlener niet begrijpen.


Terugvraagmethode

Zorgverleners hebben zelf de ‘terugvraagmethode’ ( teach back method) genoemd als meest aanbevolen strategie om na te gaan of patiënten de gegeven informatie begrijpen. Hierbij vraagt de zorgverlener de patiënt om in eigen woorden te vertellen wat er zojuist besproken is.

Bevorderen implementatie terugvraagmethode

Pharos heeft in het kader van het onderzoeksproject een interventie ontwikkeld om de terugvraagmethode te bevorderen, bestaande uit een training, een kaart voor op het bureau en een poster. Deze middelen werden gepresenteerd op de Nivel-verbindt-bijeenkomst ‘Op weg naar een gezondheidsvaardige zorg’ van 26 september jl. Hierbij stond de vraag centraal: hoe kunnen we deze veelbelovende methodiek verder in de zorg geïmplementeerd krijgen? Ruim veertig deelnemers van verschillende organisaties dachten hier actief over mee. Het was een inspirerende bijeenkomst. U leest er meer over in het verslag.

Resultaten

Op 29 oktober publiceert Nivel het rapport van het bijbehorende onderzoeksproject.

Bekijk meer

Gezondheidsvaardigheden en AI: de kansen en risico's

Kennismaking nieuwe stuurgroepleden Janneke Veeze en Linda Daniels-van Saase

Interview Laurens van den Berg: medeoprichter Tolkie