Verslag Online info-uur: Begrijpelijke patiënteninformatie 27 juni 2023

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Online info-uur: Begrijpelijke patiënteninformatie

 

Onze werkgroep Ziekenhuizen en klinieken organiseerde het tweede online info-uur in een reeks van vier. Hier vind je de presentatie en lees je tips over begrijpelijke patiëntenvoorlichting in het ziekenhuis.

Download de presentatie.

 

 


Waarom is begrijpelijke en toegankelijke informatie nodig?

Mensen die laaggeletterd zijn en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite om informatie over ziekte en gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen. Denk aan mensen met een opleiding tot mbo niveau 2, ouderen en migranten. Zij hebben vaker chronische ziekten en psychische problemen. Het is daarom belangrijk om laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en op een begrijpelijke manier te communiceren. In Nederland gaat het over 1 op de 4 mensen.

 

Drie Amsterdamse ziekenhuizen en een nieuw onderwerp voor Begrijp Je Lichaam

 

In het kader van het Amsterdamse Taalakkoord heeft de gemeente Amsterdam drie Amsterdamse ziekenhuizen gestimuleerd om na te denken over gezamenlijke beeldtaal in de zorg. Dat leidde ertoe dat het OLVG, het Spaarne Gasthuis en het BovenIJ Ziekenhuis samen een nieuw onderwerp voor de website www.begrijpjelichaam.nl hebben betaald.

Over het hoe en waarom vertelt communicatiemedewerkers Lizan Baudoin van het OLVG in dit artikel.

Heeft jouw ziekenhuis ook belangstelling om de afbeeldingen van begrijpjelichaam te gebruiken? Neem dan contact op met Thea Duijnhoven van Pharos: t.duijnhoven@pharos.nl

 

Samenwerking tussen Thuisarts.nl en het OLVG

 

OLVG en Thuisarts.nl zijn een bijzondere samenwerking gestart. Vanaf november 2022 gebruikt OLVG informatie van Thuisarts.nl op de ziekenhuiswebsite om patiënten te informeren over een deel van de aandoeningen en behandelingen. De informatie van Thuisart.nl is betrouwbaar en toegankelijke geschreven. Door de samenwerking met Thuisarts.nl krijgen patiënten bovendien eenduidige informatie: van huisarts tot specialist in het ziekenhuis.

Lees meer in dit artikel.

 

Begrijpelijke animaties over Crohn en colitis ulcerosa

 

MDL-artsen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland lopen in de dagelijkse praktijk aan tegen patiënten die moeite hebben met de uitleg over de ziektes Crohn en colitis ulcerosa en het zelfmanagement dat daarbij komt kijken. Daarom maakten ze, samen met de patiëntenvereniging Crohn & Colitis NL en Pharos, vijf animatiefilmpjes met uitleg:

- over onderzoek bij IBD (Crohn en Colitis Ulcerosa)

- onderzoek naar darmkanker bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

- medicijnen bij IBD (Biologische medicijnen en small molecules)

- verschillende manieren om uw medicijnen te nemen of te krijgen

- medicijnen gebruiken zoals uw dokter heeft voorgeschreven

 

De MDL-artsen denken nu na over het toegankelijk aanbieden van de animaties. In het portaal is het voor veel mensen niet toegankelijk genoeg. Via de patiëntenvereniging zijn de animaties wel direct te zien.

De MDL-artsen buigen zich ook nog over de vraag voor wie deze animaties nodig zijn. En of ze de animaties aan patiënten zullen sturen of ze samen zullen bekijken. Antwoord op de eerste vraag: gebruiken voor alle patiënten. Taalambassadeur Ria van Ras zei over de tweede vraag dat zij zo’n animatie het liefst eerst thuis zou willen bekijken. Daarna wil ze hem graag bespreken met de arts. Het blijft belangrijk om dat aan elke patiënt te vragen.

  1. Twee onderzoeken
  2. Onderzoek naar darmkanker
  3. Medicijnen bij IBD
  4. Verschillende manieren
  5. Medicijnen gebruiken

 

Volgende online info-uren

De info-uren zijn toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen partner te zijn van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden. Dit zijn de volgende data en onderwerpen:

  • 28 september: Scholing en training van personeel.
    Welke behoefte is er? Hoe breng je het aanbod onder de aandacht? Welk aanbod is er rond communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden? Je kunt je alvast aanmelden via de website van Pharos.
  • 11 december: Kritieke momenten: ontslag uit het ziekenhuis of de kliniek.
    Hoe verloopt de medicijnoverdracht, pre-operatieve traject en toestemming verkrijgen bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden?


Blijf via onze nieuwsbrief (meld je onderaan deze pagina aan) op de hoogte om je aan te melden voor de volgende bijeenkomsten. 

 

Meer over de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Lees meer over onze alliantie, de verschillende werkgroepen en de partners
Volg ons ook op Twitter en LinkedIn.

 

 

Bekijk meer

Verslag kennisdag Gezondheidsvaardigheden Medisch Spectrum Twente

Uitwisselingsbijeenkomst inspiratiegroep Gezondheidsvaardige GGD’en

Gezondheidsvaardigheden en AI: de kansen en risico's