Subsidie voor UMCG

Categorie: Partners

​Het UMCG krijgt €450.000 Europese subsidie om een onderwijsprogramma te ontwikkelen waarmee artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners beter leren communiceren met  oudere patiënten met ‘lage gezondheidsvaardigheden’. De subsidie is onderdeel van het Erasmus+ programma  van de EU.


Ouderen met lage gezondheidsvaardigheden vinden het vaak moeilijk om te gaan met hun ziekte en de bijbehorende behandeling. Ze begrijpen doktersadviezen niet goed en volgen ze daardoor niet goed op, ze gebruiken medicijnen verkeerd omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of begrijpen en hebben weinig algemene kennis over ziekte en gezondheid. Zorgverleners hebben tot op heden vaak onvoldoende kennis en vaardigheden om effectief te communiceren met deze groep ouderen. Het versterken van communicatieve vaardigheden van toekomstige zorgverleners kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze ouderen.

 

Dr. A.F. de Winter:
‘We zijn ontzettend blij met de toegekende subsidie. Een wenselijk vervolg op ons eerdere Europese IROHLA project. Een van de praktisch toepasbare resultaten van dit project was een training voor zorgverleners. De reactie van een verpleegkundige; “waarom heb ik dit niet in mijn opleiding gehad?”, motiveerde mij (en het team) om hier verder mee aan de slag te gaan.
Goede communicatie van zorgverleners is essentieel bij patiënten met geringe gezondheidsvaardigheden. Met dit project willen we  communicatieonderwijs ontwikkelen dat voor opleidingen binnen de zorg toegankelijk en toepasbaar is. Het project duurt drie jaar. We hopen een flinke stap zetten in het verbeteren van de kennis en vaardigheden van toekomstige zorgverleners!’

 

Lees hier het volledige persbericht via UMCG. Meer informatie over het eerdere onderzoek vind je hier:


Algemen website: IROHLA
Website: Health Literacy Centre
Policy briefs: IROHLA

Bekijk meer

Verslag kennisdag Gezondheidsvaardigheden Medisch Spectrum Twente

Uitwisselingsbijeenkomst inspiratiegroep Gezondheidsvaardige GGD’en

Gezondheidsvaardigheden en AI: de kansen en risico's