RIVM-schijnwerper op Voel je goed!

Categorie: Partners

RIVM-schijnwerper op Voel je goed!

 
'Voel je goed!' is de aanpak van Stichting Lezen en Schrijven die zich richt op mensen die gezonder willen leven en moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Het RIVM zet 'Voel je goed!' en negen andere door hen erkende interventies in de schijnwerpers. Dat betekent dat ze van goede kwaliteit zijn en uitvoerbaar in de praktijk. Hiermee wil het RIVM gemeenten en organisaties enthousiasmeren om de interventies in te zetten in de dagelijkse praktijk. 

 


Over Voel je goed!

Voel je goed! is een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheids- en basisvaardigheden van een getrainde vrijwilliger. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Voor hen is het lastig om informatie over gezonde voeding te vinden en te begrijpen. Laat staan dat zij deze informatie kunnen beoordelen en toepassen in hun dagelijkse leven. De (verleidelijke) eetomgeving speelt daarbij een grote rol. Daardoor hebben laaggeletterden grotere kans op overgewicht en aandoeningen die daarvan het gevolg zijn. Daar komt bij dat zorgverleners meestal niet vragen of iemand moeite heeft met bijvoorbeeld lezen en schrijven. Laaggeletterden schamen zich om het zelf te zeggen. Daardoor heeft de begeleiding van de huisarts of een diëtist niet altijd het gewenste effect. Dikwijls verergeren gezondheidsklachten, met alle gevolgen van dien. Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde Voel je goed! met onder meer Carintreggeland, Diëtist in Den Haag, Diëtistenpraktijk HRC, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, en het Voedingscentrum en met 4 ervaringsdeskundigen (ex-laaggeletterden) van Stichting ABC. 

Lees meer over Voel je goed!
Of bekijk de video over de aanpak. 

tekst loopt door onder de video

 

Benoît Hendriks, RIVM-adviseur Erkende interventies: “Bij het selecteren van de interventies hebben we gezocht naar interventies die zich richten op een doelgroep met een lage sociaal economische status. Dat doen we vanwege de kwetsbare positie waarin zij zich bevinden. Voel je goed! is een interventie die zich richt op misschien wel de meest kwetsbare groep in de samenleving: laaggeletterden. Door hun taalachterstand kunnen zij vaak niet goed meedoen aan reguliere interventies. Voel je goed! combineert lessen over gezonde leefstijl met taalvaardigheid, waarbij je dus twee vliegen in een klap slaat.”   

Marieke Wiebing, senior adviseur van Stichting Lezen en Schrijven vertelt: “Het is mijn passie,” merkt Wiebing op als ze vertelt waarom ze zich graag inzet voor de meest kwetsbaren. Ze ziet dat veel organisaties tevreden zijn met 80% bereik bij de doelgroep. “De 10-20% die zij niet bereiken, dat is vaak dezelfde groep,” legt Wiebing uit: “In die groep spelen vaak meerdere problemen tegelijkertijd. Laaggeletterdheid zorgt ervoor dat die groep niet mee kan met het reguliere aanbod.

Bron:
Loketgezondleven.nl
lezenenschrijven.nl

 

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie