Jodiumtabletten en eenvoudige communicatie

Categorie: Partners

Afgelopen najaar ontvingen 1,2 miljoen huishoudens jodiumtabletten van de overheid. 29% van de bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Duidelijke informatie die voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar is, is van groot belang. Pharos werd door het ministerie van VWS gevraagd om mee te denken en te adviseren over de uitleg en de verpakking.


Chandra Verstappen en Marjolijn van Leeuwen werken bij Pharos aan het terugdringen van gezondheidsverschillen. Dit doen ze onder andere door informatie en communicatie beter beschikbaar te maken voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Een ruimer begrip dan voldoende kunnen lezen en schrijven. Onder gezondheidsvaardigheden verstaan we de vaardighedenheden boodschappen te kunnen vinden, begrijpen en toepassen van informatie.

 

Een complexe boodschap helder formuleren
Complexe boodschappen eenvoudiger formuleren kan kortgezegd in vijf stappen:

  • Werk als eerste samen met je doelgroep
  • Doseer je informatie Wanneer een boodschap te lang is, komt deze niet aan. Kies maximaal 3 boodschappen.
  • Gebruik tekst en beeld, afgestemd op het taal en abstractieniveau van je doelgroep.
    – Schrijf op A2 niveau, of , als dat niet kan vanwege de complexiteit van de inhoud, op B1 niveau.
    – Gebruik eenduidige illustraties die de inhoud tekst zo duidelijke van de mogelijk verbeelden. Let er op dat iconen, pictogrammen en symbolen vaak op verschillende manieren worden geïnterpreteerd.
  • Beperk je tot de essentiële informatie voor de handeling. Zorg ook dat er advies voor actie in de informatie zit. Wat moet de ontvanger eigenlijk met de informatie.
  • Test de begrijpelijkheid van je conceptmateriaal bij je doelgroep.

 

Testen
Het is belangrijk je boodschap te testen. Ga je testen, let er dan goed op dat je echt binnen je doelgroep (juiste taalniveau, juiste niveaugezondheidsvaardigheden) test. Taalambassadeurs van stichting ABC zijn vaak graag bereid mee te werken, of werk samen met taalaanbieders. Ook ROC’s en patiëntenverenigingen delen het belang van heldere communicatie.

 

Aan de slag
Wil je meer weten over eenvoudige communicatie? Bekijk onze tips en materialen.

Bekijk meer

12 september 2024 | Netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie