Over Zorgbelang Brabant Zeeland
Doelstellingen op het gebied van Gezondheidsvaardigheden
- Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van innovatieve methoden en concepten vanuit het perspectief van patiënten, cliënten en burgers, die ingezet kunnen worden om de veerkracht en gezondheid van alle inwoners van Brabant en Zeeland positief te bevorderen.
- Bijdragen aan het verbeteren van gezondheidsvaardigheden van patiënten, cliënten en burgers door het geven van trainingen via Academie Zorgbelang.
- Patiënten, cliënten en burgers informeren en adviseren bij hun zorgvraag
Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden
Laaggeletterdheid
In opdracht van en in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven levert Zorgbelang Brabant een bijdrage aan het terugdringen van laaggeletterdheid door de uitvoering van het project ‘Ouderen (digitaal) de deur uit’ (Lezen en schrijven tegen eenzaamheid bij ouderen in West-Brabant). Doel is om eenzame, laaggeletterde ouderen te laten deelnemen aan taalcursussen en cursussen om hun digitale vaardigheden te vergroten. Daarnaast schoolt Zorgbelang vrijwilligers in het leren herkennen van en kunnen doorverwijzen bij laaggeletterdheid. Wij werken hierbij intensief samen met vrijwilligersorganisaties in West-Brabant. En organiseren dit dichtbij in de wijk op laagdrempelige wijze.
Eigen regie
Zorgbelang Brabant | Zeeland organiseert verschillende themabijeenkomsten, visiebijeenkomsten voor zorgorganisaties, panelgesprekken, spiegelgesprekken voor patiënten en hun zorgverleners over eigen regie, zelfmanagement, het individueel zorgplan en eigen verantwoordelijkheid.
Clientondersteuning gezondheidszorg (via Adviespunt Zorgbelang)
Zorgbelang Brabant | Zeeland biedt al vele jaren individuele ondersteuning in de vorm van informatie en advies aan mensen met vragen over zorg en welzijn. Zowel aan burgers in het algemeen als specifiek aan mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg. Deze cliëntondersteuning omvat informatie, advies en ondersteuning bij het realiseren van passende zorg thuis of in een instelling.
Clientvertrouwenspersoon Jeugdhulp en maatschappelijke opvang
De onafhankelijke vertrouwenspersonen van Zorgbelang Brabant | Zeeland zijn er om te ondersteunen bij vragen en klachten over jeugdhulp en maatschappelijke opvang. Wij werken hierbij samen met AKJ – vertrouwenspersonen in de jeugdhulp.
Publicatie:
De brochure ‘Heft in eigen hand’ gaat over de betekenis van eigen regie voor mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte. De basis van deze brochure zijn een serie gesprekken met ervaringsdeskundigen uit het netwerk van Zorgbelang Brabant | Zeeland.
- Je krijgt herkenning en inspiratie als je zelf getroffen bent door een ziekte of handicap.
- Ook als naastbetrokkene kan het je veel inzicht en helderheid geven.
- Voor zorgprofessionals geeft het inzicht in waar het eigenlijk om draait als het gaat over ‘regie bij de patiënt’ of ‘de patiënt centraal’.