Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. Voor en met iedereen.Over Longfonds
We maken onderzoek mogelijk. We pakken vieze lucht aan. En we doen er alles aan om kinderen rookvrij te laten opgroeien. We komen op voor de beste zorg voor longpatiënten én voor iedereen die dat misschien ooit wordt. In Nederland zijn er 1 miljoen mensen met een longziekte. Het Longfonds helpt hen door onderzoek, voorlichting of belangenbehartiging. We vinden het vanzelfsprekend dat mensen met een longziekte altijd betrokken zijn bij wat we doen. Zij hebben een nadrukkelijke stem. Met die aanpak loopt het Longfonds voorop.
Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden
Het Longfonds heeft een aantal doelstellingen met betrekking tot gezondheidsvaardigheden:
- De positie van mensen met een longziekte versterken, zodat zij de regie kunnen nemen over hun eigen gezondheid.
- Iemand met een longziekte kan alleen regie nemen wanneer hij of zij voldoende kennis heeft van de ziekte, wij streven er naar om de informatie en interactie zo duidelijk en ondersteunend mogelijk te maken.
- Het belang van gezonde lucht en gezonde longen communiceren.
Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden
Het Longfonds strijdt voor gezonde longen en gezonde lucht voor iedereen. Mensen met lage gezondheidsvaardigheden proberen we op verschillende manieren te bereiken:
- Voorlichtingsmateriaal. Voorbeelden zijn een boekje met beweegtips en het Longaanval ActiePlan.
- In nauwe samenwerking met patiënten en partner organisaties zijn we momenteel bezig met het project ‘Ik heb COPD, wat moet ik doen?’. Doel is het ontwikkelen van een praktijkgericht, visueel ingericht handboek voor COPD patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Zo willen we zelfmanagement vergroten en onderbehandeling of verkeerd medicijngebruik voorminderen. Ook zorgverleners in de eerste lijn krijgen handvatten om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te kunnen begeleiden.
- Filmpjes over de medische kant van de longziekte, maar ook over thema’s als acceptatie en begrip.
- Longpunten. Een Longpunt is een plek in de regio waar longpatiënten, hun mantelzorgers en zorgverleners elkaar maandelijks ontmoeten. Meestal draait de ontmoeting om een onderwerp waarover een kenner vertelt. Er is hierbij ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.