Over Health Base 

Stichting Health Base in een expertcentrum op het gebied van medische en farmaceutische informatie in zorg-ict voor zorgverleners en patiënten. Al 25 jaar ontwikkelt en onderhoudt Health Base  betrouwbare zorginformatie en beslisondersteuning voor huisartsen en apothekers én schriftelijke geneesmiddelinformatie voor patiënten. Dit doen we door nieuwe medische en farmaceutische inzichten te vertalen naar praktische adviezen die zorgverleners direct kunnen gebruiken via hun informatiesystemen.  En door die informatie te vertalen naar leesbare en praktische patiënteninformatie over medicijnen.


Doelstellingen op het gebied van Gezondheidsvaardigheden

De patiënteninformatie te sluit volledig aan op de medicatiebewaking en de zorgprotocollen van Health Base, zodat patiënt en zorgverlener gezamenlijk optimaal kunnen beslissen over veilig geneesmiddelgebruik. Health Base vertaalt dit als ‘maximale besliskracht’.  Maximale besliskracht op het gebied van geneesmiddelinformatie betekent dat patiënten op ieder moment en via ieder device hun geneesmiddelinformatie moeten kunnen raadplegen, in begrijpelijke taal. Met deze doelstelling wil Health Base bijdragen aan het bevorderen van gezondheidsvaardigheden  van een grote groep mensen in Nederland en België.

 

Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Studies laten zien ruim de helft van de bezoekers van Nederlandse apotheken beperkte vaardigheid heeft om informatie op verpakking en bijsluiter te lezen en te begrijpen.  Health Base biedt patiënten via de apotheek of zorginstelling geneesmiddelinformatie in begrijpelijke taal: de GIP.  De GIP is een geneesmiddelinformatiefolder die apotheek uitreikt  bij geneesmiddelen die de patiënt voor het eerst gaat gebruiken.

 

Apothekers en tevens redacteuren van Health Base voeren tijdens het schrijven van de informatieteksten structureel controles uit op de begrijpelijkheid. Ook test Health Base volgens een speciale methode de teksten en de lay-out in cliëntenpanels. Door deze aanpak is aantoonbaar dat patiënten het grootste deel van de informatie over hun geneesmiddel in de folder kunnen vinden, begrijpen en toepassen.

 

De apotheek kan de geneesmidelinformatie door een koppeling met medicatie en bekende persoonsgegevens helemaal op maat afdrukken vanuit het apotheekinformatiesysteem. De patiënt krijgt dan een persoonlijke informatiefolder met begrijpelijke adviezen. Bijvoorbeeld over de wisselwerking met een ander medicijn of wat een patiënt kan doen bij bijwerkingen. Met deze begrijpelijke en persoonlijke geneesmiddelinformatie kan de patiënt medicijnen veilig en doeltreffend gebruiken.

Bekijk hier de video ‘GIP: duidelijke taal’

Bekijk meer van Health Base

E-learning begrijpelijke etiketteksten opstellen

Health Base

Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP)

Health Base