Over Health Base 

Health base is hét onafhankelijke expertisecentrum voor medische- en farmaceutische content in Nederland, België en daarbuiten. Wij ontwikkelen geneesmiddelinformatie voor zorg-ict, apps en patiëntenportalen. De geneesmiddelinformatie van Health Base is:

  • Toegankelijk, betrouwbaar en laagdrempelig
  • Eenduidige en begrijpelijke informatie
  • Op maat van de patiënt


Doelstellingen op het gebied van Gezondheidsvaardigheden

De visie van Health Base is dat goede gezondheidszorg bijdraagt aan goed en veilig medicijngebruik. Wij bereiken dat door het aanbieden van eenduidige en begrijpelijke geneesmiddelinformatie voor zorgverleners en patiënten. Health Base voert structureel onderzoek uit, zodat de geneesmiddelinformatie optimaal leesbaar en toepasbaar is, ook voor laaggeletterden. Door integratie in zorg-ict, patiëntenportalen en apps is informatie over medicijnen toegankelijk voor zorgverlener en patiënt, op ieder moment. 

 

Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden

GIP: geneesmiddelinformatie voor de patiënt

 

De geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) ondersteunt online of op papier optimaal bij patiëntenvoorlichting over medicatie. De GIP bevat de belangrijkste informatie over het medicijn voor de patiënt om thuis nog eens rustig na te lezen. De GIP is een aanvulling op de bijsluiter en de mondelinge voorlichting van de apotheek. De GIP is toegankelijk, begrijpelijk en op maat geschreven door apothekers van Health Base. jargon wordt zoveel mogelijk vermeden en moeilijke bijwerkingen worden uitgelegd. Verder is de informatie afgestemd op leeftijd en geslacht van de patiënt.

 

De GIP is toegankelijk voor patiënten via het medicatieoverzicht in het patiëntenportaal of de app van hun zorgaanbieder, zoals huisarts, apotheek of ziekenhuis.

Begrijpelijke etiketteksten geneesmiddelen

Health Base heeft onderzoek gedaan naar de begrijpelijkheid van etiketteksten van geneesmiddelen. Hierbij was extra aandacht voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Op basis van de uitkomsten zijn de geneesmiddeletiketten sterk verbetert, en Health Base levert deze sinds 2018 uit aan openbare apothekenHet onderzoek is begeleid door experts van de VU, het NIVEL, Pharos, de KNMP, het NHG en het Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel.

 

 

Partner sinds:

2014

Website:

www.healthbase.nl

Contactpersoon

Roelien Janssen

patienteninformatie@healthbase.nl

030 740 03 60

Bekijk meer van Health Base

Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP)

Health Base