Over Anneke Mels 

Ik ben zelfstandig Zorgcommunicatie professional met jarenlange ervaring op het gebied van medische communicatie in de rollen van medisch/wetenschappelijk en strategisch adviseur, projectmanager, programmamanager en lijnmanager. Deze rollen heb ik zowel in de profit sector (farmaceutische industrie), als in de non-profit sector (gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen) uitgevoerd. Door deze ervaring en de combinatie met mijn PhD in immunologie en oncologie, ben ik staat om wetenschap goed te 'vertalen' naar de kliniek. 

 


Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden

Zelfregie voor elke patiënt, dat is waar ik mijn pijlen op richt! Ik wil de zorg voor patiënten verbeteren door elke patiënt begrijpelijke en eerlijke informatie te bieden, op zijn eigen (gezondheidsvaardigheids-)niveau. Voor mij staan patiënt- en artsbehoeften, juistheid van informatie, beslisondersteuning en constructieve samenwerking met patiënten(vertegenwoordigers) en alle betrokken zorgprofessionals hierbij altijd voorop. Op deze manier probeer ik een bijdrage te leveren aan de structurele implementatie en landelijke opschaling van patiëntencommunicatie tools in het zorgpad, zodat deze tools toekomstbestendig en voor elke patiënt toegankelijk zijn en blijven.

 

Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden

In mijn loopbaan heb ik verschillende initiatieven opgezet en uitgevoerd. Hieronder twee voorbeelden:

  1. Keuzehulp dikkedarmkanker
    Vanuit mijn rol van Manager Kennis bij de Maag Lever Darm Stichting heb ik de online, interactieve keuzehulp voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker ontwikkeld en landelijk geïmplementeerd. Dit heb ik gedaan in nauwe samenwerking met een adviesraad van medisch oncologen, een klankbordgroep van patiënten en zorgverleners en de technisch ontwikkelaar, ZorgKeuzeLab. Deze keuzehulp stelt darmkankerpatiënten in staat om echt de dialoog aan te gaan met de arts over welke behandeling het beste past bij de persoonlijke situatie van de patiënt.
  2. Toegankelijker maken van de voorlichtingsmaterialen
    Voor de Maag Lever Darm Stichting heb ik voorlichtingsmaterialen (webteksten en brochures) leesbaarder laten maken en nieuwe, toegankelijkere formats geïntroduceerd. Dit door aanpassingen in taalniveau van de teksten naar taalniveau B1 (gecombineerd met aparte tekstblokken in taalniveau A2), toevoeging van visuals en verandering van de format van informatieboekjes naar korte folders, voorlichtingsfilmpjes en live Facebook besprekingen met een arts over een aandoening
  3. Informatiewaaier
    Voor een farmaceutisch bedrijf heb ik een waaier ontwikkeld die de arts aan patiënten kon uitdelen. Hierin werd op een visuele manier uitgelegd hoe een patiënt het beste zijn medicatie subcutaan kon injecteren, om zo bijwerkingen te verminderen.

 

Partner sinds:

2017

Website:

www.annekemels.nl

Contactpersoon

www.annekemels.nl

annekemels.nl@gmail.com

06-20994438