Gezondheidsverschillen hebben altijd mijn aandacht gehad. Als psycholoog met een achtergrond in de verslavingszorg heb ik veel te maken gehad met mensen die een slechte gezondheid hebben. Een licht verstandelijke beperking en laaggeletterdheid komt in de verslavingszorg erg veel voor. Nu houd ik me vooral bezig met bespreken van laaggeletterdheid en het ondersteunen van mensen bij de ontwikkeling van hun taalvaardigheden. Als mensen hun taalvaardigheden ontwikkelen, verbeteren hun gezondheidsvaardigheden ook. Op verzoek van de Stichting Lezen en Schrijven heb ik diverse trainingen voor professionals ontwikkeld hoe zij op een goede manier laaggeletterdheid kunnen bespreken. Deze zijn opgenomen in het landelijk aanbod van de Stichting Lezen en Schrijven. Voor het landelijke project Voel je Goed! geef ik samen met Marieke Wiebing zowel fysieke als online trainingen. Daarnaast ben ik Taalcoördinator voor statushouders bij het burgerinitiatief ‘Wij zijn Woerden’.Over Andrée van Emst
Doelstellingen op het gebied van gezondheidsvaardigheden
Gezondheidsvaardigheden hangen sterk samen met taalvaardigheden. Eigenlijk begint alles met taal. Zonder voldoende taalvaardigheden kun je de wereld om je heen vaak niet goed begrijpen. Mijn doelstelling is dan ook: mensen die moeite hebben met lezen en schrijven ondersteunen in het verbeteren van hun taalvaardigheden.
Initiatieven op het gebied van gezondheidsvaardigheden
In de praktijk blijken zorgprofessionals vaak handelingsverlegen in het bespreken van laaggeletterdheid. Door hen te trainen met behulp van een bewezen werkzame methode (gebaseerd op motiverende gespreksvoering), kunnen zij steeds meer mensen die moeite hebben met lezen en schrijven doorverwijzen.
In het project in Woerden helpen steeds meer vrijwilligers statushouders met het verwerven van de Nederlandse taal waardoor zij beter hun weg in de samenleving en gezondheidszorg kunnen vinden.