Op weg naar begrijpelijke COVID-19-informatie in het ziekenhuis

Categorie: de Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Op weg naar begrijpelijke COVID-19-informatie in het ziekenhuis

Nu de ergste coronastorm is gaan liggen, is het voor onze werkgroep Ziekenhuizen tijd om terug te blikken en de toekomstige koers te bepalen. Want tijdens de afgelopen hectische periode is weinig aandacht geweest voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. En dat moet veranderen. Met hun coronabevindingen willen de leden andere ziekenhuizen inspireren ook aan de slag te gaan voor deze doelgroep.

(Foto: Tessa van Charldorp, voorzitter Werkgroep Ziekenhuizen )



Het was in de ziekenhuizen afgelopen maanden alle hens aan dek toen de IC’s  volstroomden met ernstig zieke COVID-19-patiënten. Zorgverleners werkten dag en nacht, onder zware fysieke en mentale omstandigheden. Crisiscommunicatie voerde de boventoon. Andere zaken konden en moesten wachten. Er was weinig tijd voor reflectie.

Omslag

De laatste weken is er sprake van een omslag, omdat iedereen weer wat meer ademruimte voelt. Ziekenhuizen denken na over hoe ze de nieuwe werkelijkheid op een zo helder mogelijke manier aan patiënten en hun naasten uit kunnen leggen. Voor iedereen is dat fijn, maar vooral de mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben daar baat bij.


Patiëntreis

Veel ziekenhuizen die deel uitmaken van de werkgroep hebben zich de afgelopen periode ingezet om zo helder en begrijpelijk mogelijk te communiceren – niet alleen over COVID-19 maar ook over de nieuwe situaties waar patiënten mee te maken krijgen in en rondom het ziekenhuis. Sommige ziekenhuizen maken nu gebruik van pictogrammen en geven de looproutes zo duidelijk mogelijk aan met bijvoorbeeld kleuren. Foto’s op de websites laten zien hoe verschillende nieuwe situaties in het ziekenhuis er uitzien. In het MUMC staat op de homepage een patiëntreis waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe een afspraak verloopt. In OLVG is op de wachtkamerschermen informatie over corona geplaatst. Ook zijn er nieuwe patiëntfolders over onder andere thuisquarantaine, videoconsulten en revalidatieoefeningen gemaakt. Een aantal folders is in andere talen vertaald. 

Voorlichting intranet

In Ziekenhuis Rivierenland Tiel zien ze veel patiënten met COVID-19 die laaggeletterd zijn. Voor zorgverleners hebben zij veel begrijpelijke informatie van bijvoorbeeld GGD Gelderland-Zuid en Pharos op intranet gezet, zodat zij patiënten en hun naasten zo goed mogelijk kunnen begeleiden. 

Parkinsonpatiënten

In het Parkinsoncentrum in het Radboudumc zijn de zorgverleners heel alert omdat Parkinsonpatiënten extra heftige symptomen kunnen krijgen tijdens de coronaperiode. In het centrum is beeldbellen versneld ingevoerd. Parkinson-tv zond speciale uitzendingen over Parkinson en corona uit met vooral veel aandacht voor preventie. Deze uitzendingen werden heel goed bekeken door de doelgroep.

Evalueren

De evaluatie van afgelopen periode is inmiddels ingezet in verschillende ziekenhuizen. Aan patiënten, naasten en zorgmedewerkers wordt gevraagd wat zij goed vonden gaan en wat voor verbetering vatbaar is. De informatie op de websites wordt ook geëvalueerd. Was die duidelijk genoeg? Wat begrepen lezers niet? Hoe lang werden bepaalde pagina’s bekeken?

Samenwerken met de doelgroep

De werkgroep wil de komende tijd hun strategie en materialen aanpassen naar aanleiding van de evaluaties. Ook zien zij een grotere rol weggelegd voor het delen van informatie via video en beeldbellen en andere e-health-oplossingen voor zorg en begeleiding op afstand. De verwachting is dat dit in de reguliere zorg ook een vlucht gaat nemen. Wel is een punt van zorg of juist de mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hiermee goed bereikt worden. Hoe informeer je hen? En hoe worden tolken ingezet? De wens is om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en hun familie veel meer te betrekken bij het ontwikkelen van communicatie, ook in tijden van crisis.

 

Meer weten

Lees meer over de Werkgroep Ziekenhuizen en haar leden 
Praat verder in onze besloten LinkedIn groep 

Bekijk meer

Verslag | Netwerkbijeenkomst de Alliantie Gezondheidsvaardigheden 9 april 2024

Nieuwe e-learning: het thema gezondheidsvaardigheden op de kaart zetten in je organisatie

21 mei 2024 | Taalunie Heerlijk Duidelijkdag