Op donderdag 9 juni zijn we te gast bij partner Nivel voor onze netwerkbijeenkomst. Op dit moment zijn het maximaal aantal deelnemers aangemeld, aanmelden is niet meer mogelijk.
Wil je gebruik maken van onze wachtlijst? Meld je aan via:
gezondheidsvaardigheden.nl/aanmelden-netwerkbijeenkomst
Tijden:
12.30 - 13.15: inloop, inclusief lunch
13.15 - 14.00: plenaire opening
14.15 - 15.15: sessie ronde 1
15.15 - 15.45: pauze, inclusief informatiemarkt
15.45 - 16.45: sessie ronde 2
16.45 - 17.30: plenaire afsluiter, inclusief borrel
In de afgelopen (corona) jaren hebben onze netwerkbijeenkomsten online plaatsgevonden. We zijn blij jullie bij partner Nivel te mogen ontvangen op 9 juni. Deze locatie leent zich uitstekend om kennis te maken en kennis te delen. In het programma is er naast sessies ruimte om nader kennis te maken. Bijvoorbeeld tijdens de inloop (inclusief lunch), de pauze of de afsluitende borrel.
Programma netwerkbijeenkomst van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden
Plenaire opening over: Inclusief onderzoek
Onderzoek bij en met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, door Jany Rademakers, hoofd onderzoeksafdeling Nivel en bijzonder hoogleraar Maastricht University
Eén op de vier Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Hun stem wordt vaak niet gehoord in onderzoek. Omdat ze zichzelf niet zo snel voor onderzoek aanmelden, of omdat ze moeite hebben om vragenlijsten of formulieren in te vullen. Als je wilt dat je onderzoek relevant is voor alle Nederlanders, of juist iets moet opleveren voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, dan is het heel belangrijk om daar ook deze groep zelf bij te betrekken. Dat vergt een extra inspanning en soms ook andere onderzoeksmethoden. In deze presentatie vertelt Jany Rademakers hoe het Nivel onderzoek doet bij en met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Sessies: kies zelf twee sessies
Na de plenaire opening volg je als deelnemer een sessie. Dan volgt er een korte pauze en volg je een tweede sessie. Wanneer je je aanmeldt voor de bijeenkomst, geef je jouw voorkeuren aan. Je wordt vooraf ingedeeld. Er zijn acht sessies om uit te kiezen.
1: Gezondheidsvaardigheden, waar begin je?
Door: Geesje Tomassen, trainer gezondheidsvaardigheden
Je kan op veel manieren aan de slag met gezondheidsvaardigheden. In deze sessie leer je diverse mogelijkheden kennen en kan je samen met anderen reflecteren op wat je al nu al doet. Centraal staat de vraag, wat is zinvol en haalbaar voor jou?
2: Inclusief onderzoek in de praktijk
Door: Mirjam Fransen, onderzoeker Amsterdam UMC/RIVM en Mara van Beusekom, adviseur/projectleider Pharos en honorair onderzoeker Universiteit van St Andrews
Hoe zorg je dat jouw onderzoek toegankelijk is voor iedereen? Hoe betrek je mensen bij je onderzoek en hoe verzamel je betrouwbare data? Welke rol speelt co-creatie?
3: In gesprek over beleid rondom gezondheidsvaardigheden
Door: Frank Kleijer, Suzanne Bierkens, Donia Mohamed, Ministerie van VWS
Om gezondheidsverschillen terug te dringen is het belangrijk om aandacht te hebben voor gezondheidsvaardigheden. Wat is er de komende jaren op systeem en (zorg)organisatie niveau nodig om de aanpak rondom gezondheidsvaardigheden te verbeteren? Wij willen verder ingaan op het huidige beleid en de toekomstige vormgeving hiervan. Tijdens de sessie zullen wij verder met jullie ingaan op de huidige knelpunten in de aanpak rondom gezondheidsvaardigheden. Wij willen niet blijven hangen bij de problemen maar vooral samen nadenken over de oplossingen om het beleid rondom dit thema zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij jullie behoeften. De sessie richt zich op verschillende kanten van de oplossing, dus zowel het verbeteren van vaardigheden als het begrijpelijker en toegankelijker maken van zorg.
4: Een ‘live’ testsessie met een Taalambassadeur
Door: Eline Heemskerk en Judith Venderbos, adviseurs begrijpelijke zorg bij Pharos en Dicky Gingnagel, Taalambassadeur bij Stichting ABC
Om erachter te komen of je voorlichtingsmateriaal begrijpelijk is, kun je deze voorleggen aan gebruikers. Daarbij is het belangrijk dat je juist onder mensen test die moeite hebben met lezen en schrijven. Tijdens deze sessie kun je live meekijken bij een gebruikerstest. Dicky Gingnagel (Taalambassadeur bij Stichting ABC) bekijkt samen met de adviseurs van Pharos een voorlichtingsmateriaal en geeft direct aan wat beter kan. Daarbij wordt niet alleen gelet op tekst, maar bijvoorbeeld ook op afbeeldingen en opmaak. Na deze sessie heb je inzicht in wat het testen op begrijpelijkheid kan opleveren en hoe je hiermee zelf aan de slag kan.
5: Hoe maken we toegankelijke informatie beschikbaar voor iedereen?
Door: Diandra de Jong, Inforium
Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor toegankelijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan informatie op maat voor de ontvanger, of informatie ondersteunt met beeld, zoals een medische tekening of een animatie met uitleg over een behandeling. Hierdoor wordt de informatie toegankelijker en kunnen patiënten beter geïnformeerde keuzes maken. We zien dat toegankelijke informatie wordt ontwikkeld met zowel publieke als private middelen. Hierdoor is niet altijd alle informatie vrij toegankelijk. In deze sessie gaan we in gesprek over de dilemma's die hierbij komen kijken. Wat is er nodig om al het materiaal vrij toegankelijk te maken voor iedereen? En welke samenwerkingen zijn er al in het land?
6: De gezondheidsvaardige organisatie
Door: Coryke van Vulpen, senior adviseur gezondheidsvaardigheden bij Pharos en coördinator van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden
In “Healthy people 2030” wordt een dubbele definitie gegeven van gezondheidsvaardigheden: persoonlijke gezondheidsvaardigheden en gezondheidsvaardigheden van organisaties. In deze sessie gaan we kijken wat het betekent om een ‘gezondheidsvaardige organisatie’ te zijn. We gaan voorbij de focus op losse onderdelen, zoals begrijpelijke schriftelijke communicatie, en kijken naar de volledige set aan kenmerken van een begrijpelijke organisatie. We bekijken internationale modellen en werken met nieuwe “Test: Hoe begrijpelijk is mijn organisatie voor iedereen?” van Pharos. Ook gaan we in discussie over de vraag: wanneer vereenvoudig je communicatie voor iedereen en wanneer bied je maatwerk?
7: eHealth en laaggeletterdheid: ervaringen en kansen
Door: Jessica van den Doel, adviseur van Stichting Lezen en Schrijven en Marieke Wiebing, senior adviseur van Stichting Lezen en Schrijven
Wat speelt er bij laaggeletterden rond eHealth? Stichting Lezen en Schrijven sprak met hen. In deze sessie lichten wij de uitkomsten toe. We gaan met elkaar in gesprek over deze uitkomsten en welke hulp beschikbaar is voor laaggeletterden bij het gebruik van eHealth.
8: Gezondheidsvaardigheden in het onderwijs
Door: Wim van Lankveld, HAN University of Applied Sciences en voorzitter van onze Werkgroep Opleiding en Onderwijs
Vanuit de werkgroep Opleiding en Onderwijs willen we meer aandacht voor ‘gezondheidsvaardigheden’ en de impact daarvan op iemands gezondheid. Dit willen we bereiken door in gesprek te gaan met opleiders van professionals in zorg en welzijn. Wat hebben opleiders nodig om dit thema in hun opleiding op de agenda te krijgen? Welke ideeën bestaan er bij de onderwijsgevenden? Natuurlijk zullen wij ook onze ideeën hierover delen. Uiteindelijk doel is dat zorgprofessionals in staat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en hierop adequaat te anticiperen in de praktijk. In een open gesprek willen we graag horen welke behoeften er bestaan bij opleiders zodat de werkgroep hier in onze activiteiten rekening mee kunnen houden.
Plenaire afsluiting en borrel
We sluiten kort af en er is een ruimte voor een borrel.
Oproep: informatiemarkt
We richten een ruimte in met informatie voor en door onze partners. Heb jij kennis of informatie om mee te nemen? Voel je vrij om dit mee te nemen, te delen en met elkaar over in gesprek te gaan.
Goed om te weten:
- Het is niet meer mogelijk om je aan te melden, er zijn geen plekken meer beschikbaar. Je kan je wel aanmelden voor onze wachtlijst: gezondheidsvaardigheden.nl/aanmelden-netwerkbijeenkomst
- Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wil je meedoen met onze netwerkbijeenkomst, dan horen we het graag zo snel mogelijk.
- Deelname is kosteloos. Ben je aangemeld, maar kan je toch niet aanwezig zijn, meld je vóór 26 mei af via dit formulier.
Meld je je niet af vóór 26 mei, dan zijn we genoodzaakt €75,- in rekening te brengen. - Tijdens de netwerkbijeenkomst zal er een fotograaf zijn om enkele beelden te maken die we kunnen gebruiken voor onze (online) communicatie.