3 tot 9 september 2018 Week van de Alfabetisering

Categorie: Agenda Publicatiedatum: 27/01/2018

Partner Stichting Lezen en Schrijven organiseert jaarlijks de Week van de Alfabetisering. 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen. Doe jij mee? 

Lees de oproep van Marieke Wiebing: 


Beste partner van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden,
 
U kent vast de getallen. Een derde van de patiënten die in het ziekenhuis komt heeft lage gezondheidsvaardigheden. Laaggeletterdheid speelt daarbij een belangrijke rol. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, zijn of voelen zich vaker minder gezond dan niet-laaggeletterden. Ook gaan ze vaker naar de huisarts en het ziekenhuis en maken minder gebruik van preventieve zorg en nazorg. Tegelijkertijd verwacht de overheid dat mensen zelf de regie nemen over hun ziekte en samen met hun zorgverlener beslissen over de zorg die ze nodig hebben.
Met ons nieuwsbericht roepen we daarom alle ziekenhuizen, huisartspraktijken en andere zorginstellingen op om laaggeletterdheid op de kaart te zetten tijdens de Week van de Alfabetisering (WvdA). Stichting Lezen & Schrijven organiseert deze week van 3 tot 9 september ter gelegenheid van Wereld Alfabetiseringsdag op 8 september.
 
Doet u ook mee?
 
U kunt bijvoorbeeld in de aanloop naar de WvdA het belang van de aanpak van laaggeletterdheid onder de aandacht brengen via uw nieuwsbrief, magazine, website of sociale media.
Tijdens de WvdA kunt u een taal- of rekenactiviteit organiseren. Bijvoorbeeld het neerleggen van campagneflyers in wachtkamers, het vertonen van een wachtkamerfilmpje, het vragen van een Taalambassadeur om als ‘mystery guest’ de toegankelijkheid van uw organisatie te testen of het organiseren van een taallunch voor medewerkers. 
 
Op www.weekvandealfabetisering.nl kunt u uw activiteit aanmelden en vindt u tevens materialen zoals video’s, informatieboekjes, flyers en posters, pennen en wachtkamerboekjes. Maak bijvoorbeeld gebruik van de animatiefilmpjes voor wachtkamers. Voor meer informatie, voorbeeldteksten of het bestellen van het gehele actiepakket voor zorginstellingen mailt u naar info@weekvandealfabetisering.nl.
 
Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking,
met een vriendelijke groet,

Marieke Wiebing
Projectleider Kennis & Innovatie
Stichting Lezen en Schrijven 

Bekijk meer

13 oktober 2021 | Webinar: Minder gezondheidsverschillen door eHealth

11 november 2021 | Netwerkbijeenkomst: gezondheidsvaardigheden en misinformatie

4 oktober 2021 | Terugvraagdag