Taalverkenner gezondheid

Laaggeletterdheid en ongezondheid hebben in negatieve zin met elkaar te maken. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, o.a. meer gebruik maken van zorg. 


De Taalverkenner is een instrument waarmee organisaties op een snelle en eenvoudige manier mensen op het spoor kunnen komen die moeite hebben met lezen. De Taalverkenner bestaat uit een korte leestekst op papier en zes vragen. De screening duurt zes minuten. Mensen die moeite hebben met lezen die anders onopgemerkt zouden blijven, kunnen hiermee eenvoudig worden herkend en zo nodig doorverwezen naar een taalcursus.

Er zijn twee varianten Taalverkenners beschikbaar. Een tekst gaat over de aanvraag van een paspoort, de ander over sinaasappelsap. Het bevat een informatieve tekst en bijbehorende vragen. De Taalverkenner kan worden ingezet in zorg- en gezinsinstellingen. Bijvoorbeeld bij de intake van nieuwe patiĆ«nten of in de wachtkamer. 

 

Voor wie

Professionals in de zorg, Praktijkverpleegkundigen, Diabetesverpleegkundigen, Artsen, Verpleegkundigen, Apotheek medewerkers

Bekijk meer

Website "Eenvoudige uitleg DigiD"

VraagApp

E-learning begrijpelijke etiketteksten opstellen